poniedziałek, 13 lipca 2015

Kremowy sernik z wiśniami

Fantastycznie kremowy, lekko puszysty, słodki sernik a w środku kwaskowate wiśnie. Był idealny na weekend.








1 kg sera 3 - krotnie mielonego
400 ml śmietany 36%
1- 1,5 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
7 jajek
szczypta soli
1 budyń waniliowy
100 g miękkiego masła

250 g wydrylowanych wiśni

500 g owoców (wiśnie, truskawki, maliny, jagody, porzeczki)
1 galaretka truskawkowa

opakowanie herbatników maślanych

Białka jaj ubiłam na sztywną pianę z solą, żółtka na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodałam ser i ubitą na krem śmietanę oraz budyń, wymieszałam,  na końcu dodałam pianę z białek i delikatnie wmieszałam w masę serową łyżką. 

Na blaszkę wyłożoną herbatnikami wyłożyłam połowę masy serowej, posypałam wiśniami i przykryłam kolejną warstwą, piekłam w 170 stopniach ok. 1 godziny i 10 minut.


Po ostudzeniu na sernik położyłam owoce i zalałam tężejącą galaretką przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu.





2 komentarze:

  1. Mniam! Aż nabrałam ochoty na upieczenie sernika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga spróbuj, mam nadzieję, że będziesz go częściej piekła :)

      Usuń