Ciasto ze śliwkami i bezą

Szybkie, pyszne, takie zawsze robi moja Mama, no dobrze nie takie... robi o niebo lepsze bo to Mamy, ale to również jest cudowne. Ciasto niestety ma jedną wadę, znika zbyt szybko :)








Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
140 g zimnego masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

wnętrze:
ok. kilograma śliwek

Beza:
4 białka
180 g cukru



 Składniki na ciasto (bez jajka) posiekałam w malakserze a następnie połączyłam z jajkiem i szybko zagniotłam ciasto, włożyłam na 30 minut do lodówki. W tym czasie umyłam śliwki, przekroiłam na pół i usunęłam pestki.
Ciastem wyłożyłam blachę do pieczenia, na cieście poukładałam ciasno śliwki, skórką w dół, włożyłam do piekarnika na 20 minut, 170 stopni.
Białka ubiłam na sztywną pianę pod koniec dodałam cukier i ubijałam do całkowitego rozpuszczenia się, wyłożyłam na śliwki i piekłam ok. 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty