Ciasto ze śliwkami i bezą
Szybkie, pyszne, takie zawsze robi moja Mama, no dobrze nie takie... robi o niebo lepsze bo to Mamy, ale to również jest cudowne. Ciasto niestety ma jedną wadę, znika zbyt szybko :)
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
140 g zimnego masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
wnętrze:
ok. kilograma śliwek
Beza:
4 białka
180 g cukru
Składniki na ciasto (bez jajka) posiekałam w malakserze a następnie połączyłam z jajkiem i szybko zagniotłam ciasto, włożyłam na 30 minut do lodówki. W tym czasie umyłam śliwki, przekroiłam na pół i usunęłam pestki.
Ciastem wyłożyłam blachę do pieczenia, na cieście poukładałam ciasno śliwki, skórką w dół, włożyłam do piekarnika na 20 minut, 170 stopni.
Białka ubiłam na sztywną pianę pod koniec dodałam cukier i ubijałam do całkowitego rozpuszczenia się, wyłożyłam na śliwki i piekłam ok. 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
mniaam, słodko i pysznie :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńmy też :)
UsuńWygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń