wtorek, 4 sierpnia 2015

Racuchy

Dziś dzieciaki i mama mają wolną chatę, bezglutenowy tata poza domem więc na kolację racuchy a jakże :)







250 g mąki
2 łyżki cukru
3/4 szklanki letniego mleka
1 jajko
1/2 opakowania suchych drożdży (4g)
 szczypta soli
łyżka oleju

cukier puder do posypania
konfitury wisniowe


Mąkę, cukier i drożdże wymieszałam w misce, dodałam mleko z jajkiem, sól i olej wymieszałam i zostawiłam do wyrośnięcia.
na rozgrzaną patelnię ale na niewielkim  ogniu kładłam porcje ciasta i smażyłam do zrumienienia. Racuszki podalam z cukrem pudrem i konfiturą.






2 komentarze:

  1. wyszły pyszne i puszyste . Przed usmażeniem czekałam aż ciasto wyrosnie 2x (do każdej łyżki ciasta, dodawałam kawałki jabłek oprószone cynamonem i mimo tego wyrosły jak.... pączki:))))
    dziękuje za świetny i prosty przepis
    Pozdrowienia ze stanu Texas, gdzie świeżych drożdży w sklepach nie ma ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz aż zza oceanu :)Również gorąco pozdrawiam i zapraszam po przepisy :)

      Usuń