Migdałowe ciasteczka

Do świąt już coraz bliżej a ja sobie wypróbowuję ciasteczka do naszych 3 świątecznych pudełek i muszę powiedzieć, że te na pewno się tam znajdą. Jeśli lubicie delikatne, lekko kruche z zewnątrz i wilgotne wewnątrz ciasteczka, to bierzcie się do pracy, nie dość że robi się je bardzo szybko to są pyszne.






130 g masy marcepanowej
60 g cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
90 g masła
2 zółtka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

gorzka czekolada


Wszystkie składniki włożyłam do misy malaksera, wymieszałam na jednolitą masę. Ciasto włożyłam na 30 minut do lodówki. Z ciasta formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyłam ręką i piekłam do zrumienienia w 170 stopniach.
Po ostudzeniu ciasteczka polałam rozpuszczoną czekoladą.

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty