czwartek, 26 listopada 2015

Sałatka grzybowa polana

Na ostatnim spotkaniu ze znajomymi okazała się świetnym pomyslem, można zrobić ją dzien wcześniej a potem tylko podać, mi osobiście bardzo smakuje.







Średni słoik pieczarek
3 gotowane ziemniaki
2 gotowane marchewki
6-7 ogórków kiszonych
4 gotowane na twardo jajka
300 g piersi kurczaka
200 g startego, żółtego sera
pęczek koperku
pieprz
ewentualnie sól

łyżka oleju


Ziemniaki i marchew ugotowałam w łupince, po ostudzeniu obrałam.
Ziemniaki, ogórki i jajka pokroiłam w kostkę. Marchewkę i ser starłam na tarce o dużych oczkach . 
Kurczaka pokroiłam w drobną kostkę o boku ok. 1-1,5 cm i usmażyłam  na łyżce oleju z przyprawami (u mnie papryka ostra i słodka, sól, kolendra i czosnek ale możecie dodać ulubione). 
Koperek umyłam i drobno posiekałam.
Okrągłe naczynie żaroodporne -ale może też być tortownica -wyłożyłam folią spożywczą, na dnie ułożyłam pieczarki, główkami do dołu a następnie koperek i kolejno: ziemniaki, majonez, pieprz, kurczak, majonez, ogórki, majonez, marchew, majonez, jajka, majonez, ser, majonez. 
Każdą warstwę lekko ugniatałam a warstwy majonezu starałam się by były jak najcieńsze, dosłownie skladniki były muśnięte i to w zupełności wystarczy. Warstwy majonezu warto posypać pieprzem, sałatka nabiera wtedy pikanterii. 
Majonez można wymieszać ze śmietaną lub gęstym jogurtem (nieco zmieni się smak sałatki)


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

.

4 komentarze: