czwartek, 12 listopada 2015

Sernik z rosą

Taki delikatny jak chmurka, cudownie słodki i z "ptasim mleczkiem" jak to określiła moja 2,5 latka :)






 Sernik:
1 kg sera  3-krotnie mielonego
1 szklanka cukru
3/4 szklanki rozpuszczonego masła
4 żółtka 
2 jajka
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe

 Pianka z rosą
4 białka (ja miałam 6)
pół szklanki cukru

herbatniki maślane


Wszystkie składniki na sernik włożyłam do miski i zmiksowałam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (duża blacha) ułożylam herbatniki i wstawiłam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piekłam 50 minut.
Po tym czasie na sernik wyłożyłam ubitą na sztywno pianę z białek i cukru, piekłam 15 minut ( nie pieczcie dłużej bo beza się wysuszy i nie powstanie złota rosa).











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz