poniedziałek, 21 marca 2016

Domowy majonez

Niedziela, południe a ja wymyśliłam, że może by tak zrobić do obiadu sałatkę z sosem cezar a do niego był mi potrzebny majonez. Po przeszukaniu lodówki okazało się, że niestety majonezu brak a do sklepu po majonez jechać mi się cóż, nie bardzo chciało. Znalazły się jajka, cytryny i olej więc niechętnie ale zabrałam się do robienia majonezu i żałuję, ogromnie żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej. Majonez jest całkowicie fantastyczny, wyrazisty i bardzo gęsty.




 

2 jajka
2 szklanki oleju 
pół łyżeczki cukru pudru
sok z małej cytryny
pół łyżeczki soli
łyżka czubata musztardy
3 łyżki mleka

Jajka porządnie wyparzyłam. Do wysokiego dość wąskiego naczynia wbiłam jajka (tak całe) dodałam sok z cytryny, sól, cukier, musztardę i wlałam olej, włożyłam blender tak by dotykał dna i miksowałam chwilę aż większość masy zrobiła się biała, następnie podnosząc i opuszczając blender zmiksowałam wszystko, dodałam mleko i zmiksowałam na jednolitą masę. 
Trwało to dosłownie kilka sekund a majonez szczerze polecam.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam rewelacja. Już chyba nie kupię majonezu w sklepie :)Jak długo można przechowywać w lodówce to cudo?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też już nie kupuję :) Ze względu na jajka można przechowywać do kilku dni w lodówce.

    OdpowiedzUsuń