Sernik dyniowy z sosem karmelowym
Sezon dyniowy uważam za w pełni otwarty. Sernik dyniowy, tym razem w odrobinę innym wydaniu niż w tamtym roku gotowy, a w zasadzie to nawet dwa były :) Jest wyjątkowy, lekko korzenny i baardzo kremowy.
1 kg sera 3 krotnie mielonego
1 opakowanie kajmaku
5 jajek
2 szklanki purre z dyni hokkaido*
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3/4 szklanki śmietany kremówki (30% )
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
na spód sernika
250-300 g herbatników kakaowych
100 g gorzkiej czekolady
100 g rozpuszczonego masła
na sos:
szklanka śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki ciemnego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki roztopionego masła
Herbatniki zblendowałam wraz z czekoladą, dodałam masło, wymieszałam i wsypałam na blaszkę, ciasteczka trzeba podociskać ręką do blaszki.
Ser włożyłam do miski, dodałam purre z dyni i śmietankę i zmiksowałam na gładką masę, dodałam przyprawy i skrobię i wymieszałam, na końcu dodawałam po jednym jajku, miksując dokładnie po dodaniu każdego.
Masę serową wlałam na spód ciasteczkowy i wstawiłam do piekarnika, piekłam 0 1:45 w 160 stopniach (będzie to zależne od piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem)
Kremówkę wlałam do garnka, dodałam cukier, miód i masło, gotowałam do zgęstnienia, często mieszając. Sos będzie dobry, kiedy zgęstnieje i zmieni kolor na nieco ciemniejszy. Uwaga pieni się, więc trzeba pilnować.
Purre z dyni:
do serników najczęściej wybieram dynię hokkaido, bo po umyciu i wyjęciu pestek, cała nadaje się do przetworzenia, nie trzeba jej obierać.
Pokrojoną dynię układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 minut. Miękką dynię blenduję i mamy purre z dyni o pięknym kolorze.
1 kg sera 3 krotnie mielonego
1 opakowanie kajmaku
5 jajek
2 szklanki purre z dyni hokkaido*
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3/4 szklanki śmietany kremówki (30% )
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
na spód sernika
250-300 g herbatników kakaowych
100 g gorzkiej czekolady
100 g rozpuszczonego masła
na sos:
szklanka śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki ciemnego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki roztopionego masła
Herbatniki zblendowałam wraz z czekoladą, dodałam masło, wymieszałam i wsypałam na blaszkę, ciasteczka trzeba podociskać ręką do blaszki.
Ser włożyłam do miski, dodałam purre z dyni i śmietankę i zmiksowałam na gładką masę, dodałam przyprawy i skrobię i wymieszałam, na końcu dodawałam po jednym jajku, miksując dokładnie po dodaniu każdego.
Masę serową wlałam na spód ciasteczkowy i wstawiłam do piekarnika, piekłam 0 1:45 w 160 stopniach (będzie to zależne od piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem)
Kremówkę wlałam do garnka, dodałam cukier, miód i masło, gotowałam do zgęstnienia, często mieszając. Sos będzie dobry, kiedy zgęstnieje i zmieni kolor na nieco ciemniejszy. Uwaga pieni się, więc trzeba pilnować.
Purre z dyni:
do serników najczęściej wybieram dynię hokkaido, bo po umyciu i wyjęciu pestek, cała nadaje się do przetworzenia, nie trzeba jej obierać.
Pokrojoną dynię układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 minut. Miękką dynię blenduję i mamy purre z dyni o pięknym kolorze.
Komentarze
Prześlij komentarz