Łosoś teriyaki z sałatką z zielonego ogórka
Wszyscy w domu lubimy ryby ale łosoś na parze, zapiekanka z łososia, łosos faszerowany szpinakiem, smażony już nam się przejadły a że znów zrobiło się cieplo to taki nieco japonski łosoś był świetną alternatywą. Soczysty i bardzo aromatyczny a do tego lekki, spróbujcie... i robi się go tylko chwilę.
4 filety z łososia
Marynata:
8 łyżek sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka świeżego imbiru
łyżka soku z limonki
2 ząbki czosnku (trzeba przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać)
Sałatka:
2 długie ogórki
pół łyżeczki startego imbiru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sok z połowy limonki
łyżka lub dwie cukru trzcinowego
płatki chilli (dla nie lubiących ostrości szczypta dla lubiących pół łyżeczki)
sezam
2 opakowania makaronu ryżowego
olej kokosowy
Łososia umyłam i zostawiłam do osuszenia, składniki marynaty połączyłam i włożyłam do niej łososia, zostawiłam na 2 godziny w lodówce.
Ogórki umyłam i bez obierania skórki, obieraczką pokroiłam na cieniutkie paski.
Imbir, sos sojowy, olej sok z limonki cukier i chilli wymieszałam i wlałam do ogórków, wymieszałam.
Makaron ryżowy przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju kokosowego i na nim smażyłam łososia, pod koniec wlałam marynatę, zmniejszyłam gaz i zostawiłam do odparowania i zgęstnienia, kilka razy obracając w niej łososia.
Na talerzu ułożyłam makaron a na nim łososia, obok sałatkę z ogórków, którą posypałam sezamem.
4 filety z łososia
Marynata:
8 łyżek sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka świeżego imbiru
łyżka soku z limonki
2 ząbki czosnku (trzeba przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać)
Sałatka:
2 długie ogórki
pół łyżeczki startego imbiru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sok z połowy limonki
łyżka lub dwie cukru trzcinowego
płatki chilli (dla nie lubiących ostrości szczypta dla lubiących pół łyżeczki)
sezam
2 opakowania makaronu ryżowego
olej kokosowy
Łososia umyłam i zostawiłam do osuszenia, składniki marynaty połączyłam i włożyłam do niej łososia, zostawiłam na 2 godziny w lodówce.
Ogórki umyłam i bez obierania skórki, obieraczką pokroiłam na cieniutkie paski.
Imbir, sos sojowy, olej sok z limonki cukier i chilli wymieszałam i wlałam do ogórków, wymieszałam.
Makaron ryżowy przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju kokosowego i na nim smażyłam łososia, pod koniec wlałam marynatę, zmniejszyłam gaz i zostawiłam do odparowania i zgęstnienia, kilka razy obracając w niej łososia.
Na talerzu ułożyłam makaron a na nim łososia, obok sałatkę z ogórków, którą posypałam sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz