Owocowy tort śmietanowy
Idealny tort na lato to dla mnie tort owocowy, lekki i orzeźwiający i lato jest na tyle cudowną porą roku, że wykończenie tortu trwa zaledwie chwilkę, bo już same owoce to cudowna dekoracja.
Biszkopt:
6 jajek
220 g cukru
220 g mąki
6 łyżek wrzątku
Masa 1
500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny i 1 łyżka wody
Borówki amerykańskie
Masa 2
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru
100 g zblendowanych jagód
3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
Jeżyny
Sok pomarańczowy pół na pół z wodą
Owoce do ozdobienia (borówki, jeżyny, porzeczki białe i
czerwone, mięta)
Jajka wbiłam do miski, dodałam cukier i na cukier wlałam
wrzątek, od razu zaczęłam miksować aż do uzyskania bardzo puszystej, gęstej
masy (trwa to ok. 10 minut), do jajek dodałam przesianą mąkę i wymieszałam. Spód
tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam masę, wstawiłam do nagrzanego
do 170 stopni piekarnika i piekłam ok 35-40 minut, sprawdzając patyczkiem
stopień wypieczenia. Biszkopt po ostudzeniu przekroiłam na 5 części (można
przekroić na 3).
500 ml schłodzonej śmietany wlałam do wysokiej miski,
dodałam cukier i ubiłam na krem, żelatynę namoczyłam w wodzie a następnie
podgrzałam w kąpieli wodnej do rozpuszczenia (można podgrzać w mikrofali ale żelatyna
nie powinna się zagotować), dodałam do żelatyny 2 łyżki bitej śmietany i
wymieszałam, dodałam do kremu śmietanowego i jeszcze krótko ubiłam.
Kolejne 500 ml śmietany ubiłam z cukrem na krem, dodałam
zblendowane jagody i rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam.
Pierwszy z przekrojonych blatów ułożyłam na dnie tortownicy,
lekko nasączyłam sokiem pomarańczowym, wyłożyłam 1/3 bitej śmietany i na nią
połowę borówek, przykryłam kolejnym blatem, nasączyłam, wyłożyłam ½ masy
jagodowej i na nią połowę jeżyn, przykryłam kolejnym latem i tak jak uprzednio
masa śmietanowa, borówki, blat biszkoptowy, masa jagodowa, jeżyny i ostatni
blat biszkoptowy, włożyłam do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
Tort wyjęłam, posmarowałam resztą kremu śmietanowego i
ozdobiłam owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz