Kurczak w 40 ząbkach czosnku

Myślałam o tym kurczaku już od bardzo długiego czasu ale... no właśnie trochę przerażało mnie te 40 ząbków czosnku i powiem, że zupełnie niepotrzebnie. Kurczak jest delikatnie czosnkowy i pięknie pachnie tymiankiem. Klasyczny francuski przepis, który jest niezwykle smaczny, wpisuję go na naszą stałą listę obiadową.






1 tuszka z kurczaka mój ok 1700 g
10 szalotek
40 ząbków czosnku w łupinkach (u mnie były to 3 główki)
pęczek tymmianku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
200 ml białego, wytrawnego wina
200 ml bulionu drobiowego
sól
pieprz

Kurczaka podzieliłam na części i po umyciu oraz osuszeniu natarłam solą i pieprzem. Masło wraz z olejem rozgrzałam na patelni i zrumieniłam kurczaka z każdej strony, wyjęłam na miskę. Na pozostałym tłuszczu zrumieniłam obrane z łupiny i przekrojone na pół cebule oraz 40 ząbków czosnku w łupinkach. Do brytfanny z cebulą i czosnkiem włożyłam kurczaka a miskę wypłukałam winem i wlałam do brytfanny. Gałązki tymianku ułożyłam na mięsie i dusiłam całość ok 1 i 20 minut. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty