niedziela, 27 lipca 2014

Zupa cebulowa

Jest bardzo elegancka i wytworna w smaku, lekko słodkawa ale z przebijającą się dość silnie wytrawnością, aromatyczna i pachnąca ziołami prowansji idealna na wyjątkowe chwile ale i na codzień.




1 kg cebuli obranej z łupinek i pokrojonej w piórka
1,75 litra wywaru warzywnego lub drobiowego
100 ml białego wytrawnego wina
sól
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich (rozmaryn, bazylia, tymianek, oregano)
łyżka oleju
100 ml śmietany kremówki

Cebulę podsmażyłam na oleju i przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami, podlałam winem i dusiłam ok 30 minut w razie potrzeby podlewając bulionem. Uduszoną cebulę zmiksowałam i dodałam do niej resztę bulionu. Podałam z grzanką z oliwą z krety i serem oraz ze śmietaną 30 procent.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz