środa, 6 sierpnia 2014

Lekki torcik

Cudowny i dietetyczny torcik wprost na wysokie temperatury. Orzeźwiający, soczysty i zaskakujący.






1 średni arbuz (mój ok 3 do 3,5 kg) najlepiej bezpestkowy ale nie koniecznie
1 galaretka truskawkowa
300 ml śmietany 30 procent
2 łyżki cukru
owoce do dekoracji


Arbuza obrałam ze skórki i nadalam mu kształt walca, galaretkę rozpuściłam w szklance gorącej wody i tężejącą smarowałam 3 krotnie arbuza, za każdym razem wstawiając go do lodówki (na schłodzonym uprzedni arbuzie galaretka tężeje szybciej). Na ostatnią warstwę nalożyłam ubitą na sztywno z cukrem śmietanę i ozdobiłam owocami. Tort bez problemu wytrzymał ok 3 godzin w lodówce, godzinę w samochodzie i 4 do 5 godzin w temperaturze pokojowej.












Lekkie desery bez piekarnika vol 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz