poniedziałek, 13 października 2014

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Słodkości dla bezglutenowego męża nie są łatwe do wykonania ale powoli uczę się specyfiki mąk bezglutenowych, ba nawet sama zaczynam je robić :)
To ciasto oprócz tego że jest pyszne i aromatyczne to też zdrowe. Znikneło całe w jeden dzień a to dla mnie ogromna radość.






1 szklanka mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki jaglanej (kaszę jaglaną zmieliłam w młynku do kawy)
1 szklanka cukru trzcinowego
4 starte marchewki
0,5 szklanki oleju
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyzeczki cynamonu

Startą na drobnych oczkach marchew wymieszałam z pozostałymi składnikami. Piekłam przez 45 minut w 180 stopniach.








7 komentarzy:

  1. Kinka bardzo dziękuję, oprócz wyglądu smakuje naprawdę dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak myślisz, mogę zamienić mąkę jaglaną na ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz spróbować choć wydaje mi się, że mąka ryżowa jest nieco bardziej kleista ale ja jestem zdania, że trzeba próbować, w ten sposób uczymy się czegoś nowego :)

      Usuń
  3. czy piec na termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Jeśli z termoobiegiem to radziłabym w niższej temperaturze, ja w 180 stopniach piekłam bez termoobiegu.

      Usuń