Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Słodkości dla bezglutenowego męża nie są łatwe do wykonania ale powoli uczę się specyfiki mąk bezglutenowych, ba nawet sama zaczynam je robić :)
To ciasto oprócz tego że jest pyszne i aromatyczne to też zdrowe. Znikneło całe w jeden dzień a to dla mnie ogromna radość.
Startą na drobnych oczkach marchew wymieszałam z pozostałymi składnikami. Piekłam przez 45 minut w 180 stopniach.
To ciasto oprócz tego że jest pyszne i aromatyczne to też zdrowe. Znikneło całe w jeden dzień a to dla mnie ogromna radość.
1 szklanka mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki jaglanej (kaszę jaglaną zmieliłam w młynku do kawy)
1 szklanka cukru trzcinowego
4 starte marchewki
0,5 szklanki oleju
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyzeczki cynamonu
Startą na drobnych oczkach marchew wymieszałam z pozostałymi składnikami. Piekłam przez 45 minut w 180 stopniach.
Kinka bardzo dziękuję, oprócz wyglądu smakuje naprawdę dobrze :)
OdpowiedzUsuńJak myślisz, mogę zamienić mąkę jaglaną na ryżową?
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz spróbować choć wydaje mi się, że mąka ryżowa jest nieco bardziej kleista ale ja jestem zdania, że trzeba próbować, w ten sposób uczymy się czegoś nowego :)
Usuńczy piec na termoobiegu?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJeśli z termoobiegiem to radziłabym w niższej temperaturze, ja w 180 stopniach piekłam bez termoobiegu.
Usuń