Drożdżówki z powidłami

Na dzień dzisiejszy zaplanowaliśmy piknik więc postanowiłam upiec drożdżówki. Przedstawiam zatem zakręcone bułeczki z nadzieniem śliwkowo-cynamonowym, pyszne, delikatne, puszyste i lekko wilgotne.





500 g mąki
40 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
100 g cukru
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
łyżka oleju

słoik powideł śliwkowych
cynamon

Drożdże rozpuściłam w 2 łyżkach cukru, zalałam połową szklanki mleka i odstawiłam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypałam przesianą mąkę, cukier, sól, wlałam olej oraz masło rozpuszczone w reszcie mleka. Wyrośniety zaczyn wlałam do miski i zagniotłam elastyczne, błyszczące ciasto, zostawiłam do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowałam w kształt prostokąta o grubości ok 0,5 cm., posmarowałam powidłami i posypałam cynamonem, zwinełam w roladę. Ciasto pokroiłam na ok 4 cm. kawałki i ułożyłam na blaszce, zostawiłam do wyrośnięcia na 20 minut. Bułeczki posmarowałam jajkiem i piekłam do zrumienienia czyli przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty