czwartek, 27 listopada 2014

Deser jabłkowo - piernikowy

Ziiiimno, bardzo zimno, za oknami i nawet trochę biało i zaczynam czuć świąteczny klimat. Kocham ten czas na miesiąc przed Bożym Narodzeniem chociaż nie cierpię zimna, to lubię to moje zbieranie pachnących przypraw, obmyślanie prezentów, pieczenie pierniczków dla ukochanych osób, a jak pierniczki to i deser. Dzisiaj deser i jabłkowy i pierniczkowy... bardzo zimowo-świateczny i delikatny.






200 ml śmietany 30%
2 jabłka
1 łyżka syropu klonowego
100 g piernika
szczypta cynamonu
szczypta galki muszkatołowej
łyżeczka masła
łyzka cukru

Śmietanę ubiłam z łyżką cukru, jabłka pokroiłam w kosteczkę i skarmelizowałam na maśle z syropem klonowym. 
Do szklanki wsypałam pokruszony piernik, na nim ułozyłam jabłka, a na nich bitą śmietanę i ponownie piernik, jabłko i bita śmietana, na końcu posypałam odrobiną cynamonu.






2 komentarze:

  1. świetny deser! zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń