niedziela, 25 stycznia 2015

Faszerowane udo indyka w pikantnym sosie

Niedzielny obiad, oprócz płynnego złota czyli rosołu, faszerowane pieczarkami uda indyka w pikantnym i kremowym sosie, pycha.






2 uda z indyka
1/2 kg pieczarek
duża cebula
3 łyżki masła
3 suszone grzyby
pół łyżeczki płatków chilli ( ja miałam tureckie)
sól
olej


Uda z indyka wytrybowałam czyli pozbawiłam kości, 5 dużych pieczarek posiekałam i usmażyłam na łyżce masła, ostudziłam i włożyłam do kieszonki uda indyka. Mięso natarłam solą i obsmażyłam na oleju, przełożyłam do garnka podlałam lekko wodą wsypałam chilli i dusiłam na małym ogniu. W tym czasie na dwóch łyżkach masła podsmażyłam posiekaną cebulę a następnie dodałam pokrojone pieczarki oraz namoczone wcześniej i posiekane suszone grzyby, podsmażyłam i wrzuciłam do mięsa. Udusiłam do miękkości.








Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy


1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń