wtorek, 8 września 2015

Ziemniaczane rozetki

Ahh jakie były pyszne, z wierzchu chrupiące jak frytki w środku rozkosznie kremowe. Spróbujcie, są łatwe i zrobicie je szybciutko a wyglądają pięknie kiedy tak się rumienią na talerzu :)









1 kg zimniaków
sól (tyle ile sypiecie zwykle do gotowania)
jajko
żółtko
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
łyżka masła

Ziemniaki obrałam i ugotowałam, gorące przecisnęłam przez praskę, dodałam masło i wymieszałam. Do lekko przestudzonych ziemniaków dodałam jajko i żółtko, wymieszałam. Masę ziemniaczaną włożyłam do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdki, na blachę z papierem do pieczenia wyciskałam rozetki a następnie piekłam do zrumienienia w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z termoobiegiem.

2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować. Bardzo efektowne. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń