czwartek, 3 grudnia 2015

Czekoladowe z żurawiną

Przedstawiam mocno czekoladowe ciasto ze słodko-kwaśną żurawiną. Ma dwa wymiary smaku, mocno schłodzone jest solidnym, wilgotnym ciastem, na ciepło, puszyste i z płynącą czekoladą.







ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 gorzkie czekolady
3 łyżki kakao
100-150 g suszonej żurawiny
150 g rozpuszczonego masła
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka
szczypta soli

polewa:
100 g masła
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
1/3 szklanki cukru


Suche składniki ciasta włożyłam do miski i wymieszałam, dodałam mokre składniki i dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką. Ciasto przełożyłam do keksówki i wstawiłam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piekłam około 40 minut. 
Składniki polewy rozpuściłam w garnku a następnie polałam nią ostudzone ciasto.



2 komentarze: