wtorek, 26 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Smak baardzo czekoladowy choć czekolady tam nie ma, bardzo wilgotne choć nie tłuste, zaskakujące. To jedno z tych ciast które lepiej smakuje niż wygląda.








1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciemnego kakao
1 i 1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej kawy (z dwóch i pół łyżeczki rozpuszczalnej kawy na szklankę)


truskawki (mogą być mrożone)



Do miski wsypałam mąkę, cukier, sodę, kakao i sól, dodałam jajka, masło i maślankę, wymieszałam. Do masy dodawałam po trochu gorącą kawę i mieszałam do uzyskania jednolitej masy (będze rzadka).
Masę przelałam do tortownicy i wstawiłam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. W połowie pieczenia na wierzchu ciasta poukładałam truskawki. Piekłam ok 50 minut (do suchego patyczka).
Ostudzone ciasto podałam z bita śmietaną.




Ciasto zainspirowane przepisem na Ciasto czekoladowe z kremem .

3 komentarze:

  1. bardzo zaciekawił mnie ten przepis, zaskakujące rzeczywiście że bez kakao no i wygląda też nie najgorzej-nie narzekaj:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń