środa, 13 lipca 2016

Tort niewyobrażalnie czekoladowy

Tort powstał na urodziny syna mojej koleżanki i pewnie nie wstawiłabym go tutaj ale z relacji wynikało, że był bardzo smaczny a ja chciałam zrobić go również dla siebie więc jest, może ktoś jeszcze skorzysta :)










Ciasto: 
260 g mąki
400 g cukru
140 g ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
350 ml maślanki
3 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka gorącej kawy (ja przygotowałam z ekspresu)

Krem:
600 ml śmietany 36 %
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany 36%, może być też 30%


Chipsy czekoladowe z gorzkiej i mlecznej czekolady


Wszystkie składniki ciasta oprócz kawy włożyłam do miski i wymieszałam, na końcu dodając gorącą kawę (ciasto można wymieszać mikserem lub łyżką).

Masę przelałam do tortownicy i piekłam w 170 stopniach ok. godziny (do prawie suchego patyczka). Po ostudzeniu przekroiłam na cztery blaty.

Uwaga ciasto jest ciężkie i wilgotne w typie brownie, nie należy go nasączać, kroić trzeba ostudzone całkowicie ciasto.

Do śmietany dodałam czekoladę i lekko podgrzałam w mikrofali, wymieszałam, dodałam kakao i podgrzałam jeszcze chwilę, trzeba uważać, by śmietana się nie zagotowała, wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Schłodziłam w lodówce przez 12 h, następnego dnia zmiksowałam na krem.

Przekrojone na trzy blaty ciasto przełożyłam kremem i cienko posmarowałam z zewnątrz, schłodziłam w lodówce przez trzy godziny.

Do 300 ml śmietanki dodałam połamaną czekoladę, rozpuściłam w kąpieli wodnej. Polałam schłodzony tort, na wierzchu i bokach ułożyłam chipsy czekoladowe, wierzch posypałam jadalnym, złotym brokatem.

 
 



 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy


2 komentarze: