Tort niewyobrażalnie czekoladowy

Tort powstał na urodziny syna mojej koleżanki i pewnie nie wstawiłabym go tutaj ale z relacji wynikało, że był bardzo smaczny a ja chciałam zrobić go również dla siebie więc jest, może ktoś jeszcze skorzysta :)










Ciasto: 
260 g mąki
400 g cukru
140 g ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
350 ml maślanki
3 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka gorącej kawy (ja przygotowałam z ekspresu)

Krem:
600 ml śmietany 36 %
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany 36%, może być też 30%


Chipsy czekoladowe z gorzkiej i mlecznej czekolady


Wszystkie składniki ciasta oprócz kawy włożyłam do miski i wymieszałam, na końcu dodając gorącą kawę (ciasto można wymieszać mikserem lub łyżką).

Masę przelałam do tortownicy i piekłam w 170 stopniach ok. godziny (do prawie suchego patyczka). Po ostudzeniu przekroiłam na cztery blaty.

Uwaga ciasto jest ciężkie i wilgotne w typie brownie, nie należy go nasączać, kroić trzeba ostudzone całkowicie ciasto.

Do śmietany dodałam czekoladę i lekko podgrzałam w mikrofali, wymieszałam, dodałam kakao i podgrzałam jeszcze chwilę, trzeba uważać, by śmietana się nie zagotowała, wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Schłodziłam w lodówce przez 12 h, następnego dnia zmiksowałam na krem.

Przekrojone na trzy blaty ciasto przełożyłam kremem i cienko posmarowałam z zewnątrz, schłodziłam w lodówce przez trzy godziny.

Do 300 ml śmietanki dodałam połamaną czekoladę, rozpuściłam w kąpieli wodnej. Polałam schłodzony tort, na wierzchu i bokach ułożyłam chipsy czekoladowe, wierzch posypałam jadalnym, złotym brokatem.

 
 



 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy


Komentarze

  1. Dzięuję :)Cieszę się ogromnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy czipsy czekoladowe zachowują swoją konsystencję czy miękną po czasie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chipsy czekoladowe nie miękną, zresztą dobrze stemperowana czekolada też nie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty