Tort niewyobrażalnie czekoladowy
Tort powstał na urodziny syna mojej koleżanki i pewnie nie wstawiłabym go tutaj ale z relacji wynikało, że był bardzo smaczny a ja chciałam zrobić go również dla siebie więc jest, może ktoś jeszcze skorzysta :)
140 g ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
350 ml maślanki
3 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
Krem:
600 ml śmietany 36 %
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany 36%, może być też 30%
Chipsy czekoladowe z gorzkiej i mlecznej czekolady
Wszystkie składniki ciasta oprócz kawy włożyłam do miski i wymieszałam, na końcu dodając gorącą kawę (ciasto można wymieszać mikserem lub łyżką).
Masę przelałam do tortownicy i piekłam w 170 stopniach ok. godziny (do prawie suchego patyczka). Po ostudzeniu przekroiłam na cztery blaty.
Uwaga ciasto jest ciężkie i wilgotne w typie brownie, nie należy go nasączać, kroić trzeba ostudzone całkowicie ciasto.
Do śmietany dodałam czekoladę i lekko podgrzałam w mikrofali, wymieszałam, dodałam kakao i podgrzałam jeszcze chwilę, trzeba uważać, by śmietana się nie zagotowała, wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Schłodziłam w lodówce przez 12 h, następnego dnia zmiksowałam na krem.
Przekrojone na trzy blaty ciasto przełożyłam kremem i cienko posmarowałam z zewnątrz, schłodziłam w lodówce przez trzy godziny.
Do 300 ml śmietanki dodałam połamaną czekoladę, rozpuściłam w kąpieli wodnej. Polałam schłodzony tort, na wierzchu i bokach ułożyłam chipsy czekoladowe, wierzch posypałam jadalnym, złotym brokatem.
Ciasto:
260 g mąki
400 g cukru140 g ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
350 ml maślanki
3 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka gorącej kawy (ja przygotowałam z ekspresu)Krem:
600 ml śmietany 36 %
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany 36%, może być też 30%
Chipsy czekoladowe z gorzkiej i mlecznej czekolady
Wszystkie składniki ciasta oprócz kawy włożyłam do miski i wymieszałam, na końcu dodając gorącą kawę (ciasto można wymieszać mikserem lub łyżką).
Masę przelałam do tortownicy i piekłam w 170 stopniach ok. godziny (do prawie suchego patyczka). Po ostudzeniu przekroiłam na cztery blaty.
Uwaga ciasto jest ciężkie i wilgotne w typie brownie, nie należy go nasączać, kroić trzeba ostudzone całkowicie ciasto.
Do śmietany dodałam czekoladę i lekko podgrzałam w mikrofali, wymieszałam, dodałam kakao i podgrzałam jeszcze chwilę, trzeba uważać, by śmietana się nie zagotowała, wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Schłodziłam w lodówce przez 12 h, następnego dnia zmiksowałam na krem.
Przekrojone na trzy blaty ciasto przełożyłam kremem i cienko posmarowałam z zewnątrz, schłodziłam w lodówce przez trzy godziny.
Do 300 ml śmietanki dodałam połamaną czekoladę, rozpuściłam w kąpieli wodnej. Polałam schłodzony tort, na wierzchu i bokach ułożyłam chipsy czekoladowe, wierzch posypałam jadalnym, złotym brokatem.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Wygląda pysznie .... Porywam :)
OdpowiedzUsuńDzięuję :)Cieszę się ogromnie :D
OdpowiedzUsuńWitam, czy czipsy czekoladowe zachowują swoją konsystencję czy miękną po czasie?
OdpowiedzUsuńChipsy czekoladowe nie miękną, zresztą dobrze stemperowana czekolada też nie.
Usuń