środa, 12 października 2016

Pralinki z kokosowym wnętrzem

Idealna słodycz w połączeniu z bielą kokosu i lekkim aromatem rumu, idealna mała słodycz by rozkoszować się przy kawie.







2 białe czekolady (200 g)
pół mlecznej czekolady
100 g wiórek kokosowych
50 g masła
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru
kieliszek rumu


Czekolady rozpuściłam w mikrofali, białą i mleczną w dwóch miseczkach.
Z mlecznej czekolady zrobiłam wzorki w foremkach i wstawiłam na 2 minuty do zamrażarki, po wyjęciu pędzelkiem naniosłam jedną warstwę białej czekolady i ponownie włożyłam do zamrażarki na ok. 2 minuty, czynność powtórzyłam.

W garnku rozgrzałam masło i wlałam śmietankę, dodałam cukier i wiórki kokosowe, podgrzewałam do zgęstnienia masy.
Do ostudzonej masy dodałam rum.
Do czekoladowych pojemniczków nałożyłam po łyżeczce masy kokosowej i zalałam resztą czekolady. Schłodziłam pięć minut w zamrażarce. 
Po wyjęciu z foremek nadają się do podania.




 







4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. 8 grudnia a tu żadnych pierniczków nie ma ;( a by se tak chętnie popatrzył........ ech......

    OdpowiedzUsuń